De waarde van een waardebepaling

Je hebt er lang over nagedacht, zelfs nachten van wakker gelegen, de tijd is rijp om je horecazaak over te laten. Nu nog de overnemer vinden die bereid is de juiste prijs te betalen, het is verre van evident.

Maar wat is de juiste prijs?

Het is zeker geen optelsom van de jaren hard labeur, van de vele uren die je aan je zaak hebt gewijd. Het is een prijs gebaseerd op een aantal factoren die duidelijk aantoonbaar zijn, hoe transparanter hoe beter. Een waardebepaling is een document dat aan de potentiële overnemer een duidelijk beeld van de zaak kan tonen.

Een waardebepaling van het handelsfonds (of aandelen) zal dus zeker helpen om, los van alle emoties, een correcte prijs te berekenen.

Welke elementen spelen ondermeer een rol bij een waardebepaling?

  • De aard van de activiteit: een brasserie, een gastronomisch restaurant, een dagzaak met lunches, een take-away broodjeszaak,...
  • De behaalde omzetten en de kosten en de transparantie hiervan kosten
  • De materiële waarde zoals voorraden, machines, meubilair,...
  • De locatie : ligt de zaak in het centrum van een stad of dorp, langs een drukke invalsweg, zijn er veel of weinig passanten,...
  • De naamsbekendheid van de zaak en de klantenrelatie (vaste klanten)
  • De conjunctuur en de verwachtingen binnen de sector

Al heeft het overlaten van een zaak vaak veel te maken met emoties (van de overlater) en het buikgevoel (van de overnemer), toch zullen het de cijfers zijn die uiteindelijk de doorslag gaan geven of een overname al dan niet zal worden gerealiseerd.​